Home | Contact
     ISSN 2149-2042
     e-ISSN 2149-4606
 
 
 
Volume : 39 Issue : 1 Year : 2024



Current Issue Archive Popular Articles Ahead of Print




Index























Membership




Applications


 
Medeniyet Med J: 29 (2)
Volume: 29  Issue: 2 - 2014
Hide Abstracts | << Back
CLINICAL RESEARCH
1.Cervical length at 20-25 weeks pregnant to predict preterm delivery
Hikmet Koçer, A. Taner Usta, Dilek Sağlam, Ulviye Hanlı, M. Murat Naki
doi: 10.5222/J.GOZTEPETRH.2014.073  Pages 73 - 77
GİRİŞ ve AMAÇ: Kliniğimize başvuran 20-25 haftalık semptomatik veya asemptomatik gebelerde serviks uzunluk ölçümünün preterm doğumu (erken doğumu) öngörmedeki yerini araştırmayı amaçladık.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği Gebe ve Acil polikliniklerine 6 Mart 2012-3 Haziran 2012 tarihleri arasında rutin antenatal takip veya yakınmalarıyla başvuran gebelerden çalışma kriterlerine uyan ve çalışmamıza katılmayı kabul eden 261 gebe ile çalışma grubumuz oluşturuldu. Çoğul gebelikler, bilinen uterin anomalisi olanlar, bu gebeliğinde erken doğum eylemi tanısı alanlar ve fetal anomalili gebelikler çalışma dışı bırakıldı. Otuz yedinci gebelik haftasından önceki doğumlar preterm doğum grubunu, 37. gebelik haftası ve sonrasındaki doğumlar term doğum grubunu oluşturdu. Sonuçlarda anlamlılık p<0.05 düzeyinde değerlendirilmiştir.
BULGULAR: Çalışmaya 261 gebe ile başlandı. Daha sonraki süreçte 6 gebeye ulaşılamadı. İki yüz elli beş gebe ile çalışma sonlandırıldı. Gebelerin 24’ü (% 9.4) preterm, 231’i (% 90.6) term dönemde doğum yaptı. Term grubunun serviks uzunluk ortalaması (36.346 mm), preterm grubunun serviks uzunluk ortalamasından (28.792 mm) anlamlı derecede yüksek bulunmuştur (p=0.000). Preterm grupla term grup arasında yaş ortalaması açısından anlamlı bir fark bulunamadı (p>0.05). Ancak ED (Erken Doğum) öyküsü, abortus öyküsü ve multiparite preterm grubunda anlamlı derecede yüksek bulundu (p<0.05).
TARTIŞMA ve SONUÇ: Günümüzde yenidoğan yoğun bakım koşullarının gelişmesi nedeniyle morbidite ve mortalitede azalma söz konusu olsa da preterm eylemin erken tanı alması, tedavinin planlanması açısından son derece önemlidir. Bu nedenle preterm eylem tanısında çok sayıda parametre araştırılmaktadır. Çalışmamızda 20.-25. haftalar arasında ölçülen serviks uzunluğunda term ve preterm gruplar arasında anlamlı farklılık saptanmıştır. Bu durum serviks uzunluk ölçümünün preterm doğumu öngörmedeki güvenilirliğini arttırmıştır.
INTRODUCTION: The aim of this study is to invazivestigate the place of the measurement of cervical length in of the prediction of preterm delivery in asymptomatic and symptomatic pregnant women consulted to our clinic at their 20-25 gestational weeks.
METHODS: The study group consisted of 261 eligible pregnant women who consented to participate in our study and consulted to Bağcılar Hospital Obstetrics and Gynecolgy clinic between March 6, 2012, and June 3, 2012 because of their complaints or routine pregnancy controls. Pregnant women with multiple pregnancies, known fetal and/or uterine anomalies, and preterm labor diagnosed at admission were excluded from the study. Preterm birth group consisted of pregnant women who gave birth before 37. weeks of gestation, and term birth group consisted of pregnancies who gave birth at 37 weeks and after 37 weeks. Significance was defined as a P value of <0.05.
RESULTS: The study began with 261 pregnant women. and 6 pregnant women were lost to follow-up. Study was terminated with 255 pregnant women. Twenty-four pregnant women (% 9.4) gave birth to premature and 231 pregnant women (% 90.6) to term babies. The average length of the cervix in the term group (36.346 mm) was significantly higher than the average length of the cervix in the preterm group (28.792 mm) (p=0.000). There were no differences between mean age of two groups (p>0.05). However, incidence of premature birth, abortion and multiparity were significantly higher in preterm group (p<0.05).
DISCUSSION AND CONCLUSION: Today, neonatal mortality and morbidity have been reduced due to improvement6 in the conditions of neonatal intensive care unit nevertheless early diagnosis of preterm labor is extremely important in order to plan treatment. For this reason, many diagnostic parameters influential on preterm labor have been still investigated. In our study significant differences were detected between term and preterm groups as for cervical length measurements at 20-25. weeks. Our findings have supported increased reliabilty of cervical length measurements in the prediction of preterm delivery.

2.Our conservative treatment results of distal radius fractures in elderly people
Serhat Mutlu, Olcay Güler, Esat Uygur, Harun Mutlu, Burcu Mutlu, Mehmet Salih Söylemez
doi: 10.5222/J.GOZTEPETRH.2014.078  Pages 78 - 81
GİRİŞ ve AMAÇ: Bu çalışmada radius alt uç kırığı olan 60 yaş ve üzeri hastalarda cerrahi dışı yöntemlerle yapılan tedavi sonuçlarımız değerlendirildi.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Çalışmada 60 yaş ve üstü 52 hasta (34 kadın, 18 erkek; ort. yaş 68.2) deplase radius alt uç kırığı nedeniyle kapalı yerleştirme ve dirsek altı sirküler alçı ile tedavi edildi. AO (Arbeitsgemeinschaft für Osteosynthesefragen) sınıflamasına göre hastaların kırık tipleri 28 hastada tip B, 24 hastada ise tip C idi. Klinik sonuçlar Q-DASH (Quick-Disability of Arm, Shoulder and Hand) ile, radyolojik değerlendirme ise Stewart değerlendirme ölçütleri ile yapıldı. Ortalama takip süresi 11 ay (5-18 ay) idi.
BULGULAR: Elli iki hastanın DEXA (dual energy x-ray absorbsiyometri) ile yapılan kemik yoğunluğu ölçümlerinde 37 hastada (% 71.1) T skorunun -2,5’in altında olduğu tespit edilerek osteoporoz olarak değerlendirildi. Kırıkların tümü ortalama 4.3 (3.7-6.1) haftada kaynadı. Stewart değerlendirme ölçütlerine göre 35 hastada (% 67.3) iyi, 12 hastada (% 23) orta, 5 hastada (% 9.7) ise kötü sonuç alındı. Q-DASH puanı 2. ayda 40±10.2, 4. ayda 30±7.4 son kontrolde ise 21±3.2 bulundu. İki hastada kötü kaynama gelişti ve bu hastalara düzeltici osteotomi ameliyatı önerildi.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Yaşlılarda görülen radius alt uç kırıkları normal populasyona göre daha düşük enerjili travma ile oluşmaktadır. Genç hastalar ile karşılaştırıldığında tedavisinde konservatif kalma eğilimi daha fazla kabul görmektedir. Çalışmamızın sonucu da bu görüşü destekler niteliktedir. Yaşlı hastaların cerrahiye engel diğer sistemik riskleri ve fonksiyonel beklentileri de göz önüne alındığında distal radius kırıklarının kapalı yerleştirme ve kısa kol alçı ile tedavi edilebileceği sonucuna varıldı.
INTRODUCTION: The aim of this study is to investigate the clinical results of conservative treatment of distal radius fractures in patients aged sixty years or older.
METHODS: The clinical results of distal radius fractures in sixty age and elder people who was treated with conservative treatment were investigated in this study. Fifty-two patients (34 female, 18 male; median age, 68.2 yrs) aged ≥ 60 years with displaced distal radius fractures were treated by closed reduction and short -arm circular cast stabilization. According to AO (Arbeitsgemeinschaft für Osteosynthesefragen) classification, the fractures were of types B (n=28), and C (n=24). Clinical results were evaluated with Q-DASH (Quick-Disability of Arm, Shoulder and Hand) scale and radiological results with Stewart scale. The average length of follow-up period was 11 (5-18) months.
RESULTS: In 37 (71,1 %) of 52 patients, DEXA (dual energy x-ray absorptiometry) measurements indicated that T scores were beneath -2.5 and they were regarded as osteoporosis. All of the fractures healed in an average of 4.3 (3.7-6.1) weeks. According to Stewart scale; good results were detected in 35 (67.3 %) patients, intermediate results in 12 (23 %) and bad results in 5 (9.7 %) patients. The average Q-DASH scores were noted as 40±10.2 in the second, and, 30±7,4 in the fourth months, and 21±3,2 at the last control. Two patients were recommended to undergo corrective osteotomies due to malunion.
DISCUSSION AND CONCLUSION: Distal radius fractures in elderly people are tend to occur with lower velocity trauma. Comparing with young patients conservative treatment of distal radius fractures in elder people is a more acceptable approach. In this study our findings also support this suggestion. Considering the comorbities coming with older age and lower functional expectations, close reduction and short arm cast stabilization is a reasonable approach for this group of patients.

3.Correlation of histopathological and MRI findings in non-alcoholic fatty liver
M. Fatih Tüten, Umut Özdamarlar, Mehmet Gökçe Yılmabaşar, Yavuz Kutlu, D. Alper Hayırlıoğlu, L. İhsan Kuru
doi: 10.5222/J.GOZTEPETRH.2014.082  Pages 82 - 87
GİRİŞ ve AMAÇ: Bu çalışmanın amacı kimyasal şift yöntemi ile daha önce karaciğer biyopsisi ile tanı konmuş nonalkolik yağlı karaciğer hastalığı olan hastalarda hepatik steatozun kantitatif MR ile korelasyonunu belirlemektir.
YÖNTEM ve GEREÇLER: 01.01.2011-15.02.2011 tarihleri arasında, Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi Radyoloji Kliniğinde, histopatolojik nonalkolik karaciğer hastalığı tanısı almış olan 31 hastada (15 kadın, 16 erkek) dual-eko GRE kimyasal şift görüntüleme yöntemi yapıldı. Kullanılan sinyal intensite oranı SI (aynı faz)-SI (dış faz)/2SI (aynı faz) formülle intensite ölçümü belirlendi. Ölçüme göre %9-18 arası oranlar orta yağlanmayı, % 18 ve üzeri oranlar aşırı yağlanmayı göstermektedir. Bu oranlar histopatolojik bulgularla korelasyon gösterdi.
BULGULAR: Olguların MR ile yapılan steatoz değerlendirmesinde % 22.6’sında (n=7) grade 1, % 61.3’ünde (n=19) grade 2 ve % 16.1’inde (n=5) grade 3 steatoz saptandı. Olgularımızın histopatolojik olarak yapılan steatoz değerlendirmesinde % 19.4’ünde (n=6) grade 1, % 64,5’inde (n=20) grade 2 ve % 16.1’inde (n=5) grade 3 steatoz saptandı. Histopatolojik steatoz dercesi ile MR’da saptanan steatoz derecelerinin oldukça korele olduğu saptandı. Bu iki yöntemin karşılaştırılmasında, her iki grupta da hastaların % 19.4’ünde (n=6) grade 1 steatoz saptandı. Histopatolojik olarak grade 2 steatoz saptanan 20 hastanın (% 64,5) 19’unda MR ile de grade 2 steatoz saptanırken, 1 olguda grade 1 steatoz saptandı. Son olarak her iki yöntemde de olguların % 16.1’inde (n=5) grade 3 steatoz saptandı. Mevcut sonuçlarla histopatolojik steatoz derecesi ile MR’da saptanan steatoz dereceleri arasında Cohen Kappa uyum düzeyi % 94 olarak saptanmış olup, yüksek düzeyde bir uyum görülmektedir.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Çalışmamızda hepatosteatozu ve steatoz derecesini saptamada MR’ın oldukça duyarlı bir yöntem olduğu görülmektedir.
INTRODUCTION: The aim of this study is to determine the correlation between hepatic steatosis with quantitative MR findings in patients diagnosed by chemical shift magnetic resonance imaging method, and previous liver biopsy as nonalcoholic fatty liver disease.
METHODS: Thirty-one patients (15 females, 16 males) who had histopathologically diagnosed as nonalcoholic liver disease in Goztepe Training and Research Hospital Department of Radiology between 01.01.2011-15.02.2011underwent dual-echo GRE chemical shift imaging method. Using SI signal intensity ratio (same phase)-SI (external phase) / 2 SI (same phase) ratio, intensity formula was constructed. Rates between 9 to 18 % were accepted as internediate steatosis, and higher rates than 18 % indicated severe steatosis.
RESULTS: In MRI evaluation of steatotic conditions, the patients had grade 1 (n=7; 22.6 %), 2 (n=19; 61.3 %), and 3 (n=5; 16.1 %) steatosis. Based on histopathological evaluation, 19,4 % of patients (n=6), grade 1, 64,5 % ‘patients (n=20) grade 2 and 16,1 % of patients (n=5) had grade 3 steatosis. The degree of steatosis demonstrated the presence of a strong correlation between histopathological and MRI evaluations. Six (19.4 %) patients in both groups had grade 1 steatosis. Histopathologically, 20 (64.5 %) patients had grade 2 steatosis, while grade 2 steatosis was detected in 19 patients using MR criteria.. One patient had grade 1 steatosis. Finally, in both groups, 16.1 % (n=5) of the patients had grade 3 steatosis. The degree of steatosis grading with histopathology and MRI correlated with a high level of compliance (94 %) as assessed by Cohen Kappa method.
DISCUSSION AND CONCLUSION: MRI study was found as a sensitive method to determine the steatosis and degree of steatosis.

4.Comparison of soybean oil-based versus olive oil-based lipid emulsions in patients requiring parenteral nutrition
Berna Terzioğlu, Osman Ekinci, Elvan Yılmaz Akyüz, Asu Özgültekin, Funda Türkmen
doi: 10.5222/J.GOZTEPETRH.2014.088  Pages 88 - 93
GİRİŞ ve AMAÇ: Malnütrisyon hastanede yatmakta olan hastalarda önemli olup, sıklıkla karşılaşılmaktadır. Parenteral nütrisyon (PN) almakta olan hastanede yatan hastalarda biyokimyasal parametreler, hastanede kalış süresi ve mortalite değerlendirilerek malnütrisyonun düzeltilmesinde zeytinyağı bazlı ve soya yağı bazlı yağ emülsiyonlarının etkileri karşılaştırıldı.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Retrospektif olan bu çalışmada 24 saatten fazla yatışı olan ve malnütrisyon olduğu belirlenen, parenteral nutrisyon alan erişkin hastalar çalışmaya dâhil edildi. Nutrisyon desteği hastanın hekimi tarafından uygulanmış olup, nutrsiyon takibi nutrisyon desteğine müdahale etmeden hastane beslenme ekibi tarafından yapıldı.
BULGULAR: Toplam 605 hastaya soya yağı bazlı (n=408) ve zeytinyağı bazlı (n=197) lipid emülsiyonu uygulandı. Hastanede kalış süresi zeytinyağı bazlı PN grubuna göre soya bazlı yağı PN grubunda anlamlı olarak daha uzundu (sırasıyla 14.2±10.7 ve 11.5±8.2 gün, p<0.01). Mortalite oranları soya yağı bazlı PN ve zeytinyağı bazlı PN grubunda sırasıyla % 21.8 ve % 22.8 idi. NRS-2002 skoru ve vücut kitle indeksi yüzde değişimi anlamlı olarak farklı değildi. Albümin düzeyi yüzde değişiminde gruplar arasında anlamlı bir fark olmamakla birlikte, sırasıyla % 7.0 ve % 6.7 idi. Prealbümin düzeyindeki yüzde değişim anlamlı fark olmaksızın soya yağı bazlı PN grubunda % 3.4 ve zeytinyağı bazlı PN grubunda % 15.2 idi.
TARTIŞMA ve SONUÇ: İki grup arasında serum albümin ve prealbümin düzeyleri ve mortalite açısından benzer sonuçlar bulundu. Hastanede kalış süresi zeytinyağı bazlı PN grubunda soya yağı bazlı PN’dekinden daha kısa idi.
INTRODUCTION: Malnutrition has a great importance and frequently encountered in hospitalized patients. Herein, the effects of olive oil-based and soybean oil-based fat emulsions on improvement of malnutrition status were compared together with evaluaten of biochemical parameters and hospital stay and mortality in hospitalized patients receiving parenteral nutrition (PN).
METHODS: This retrospective study enrolled adult patients who were hospitalized longer than 24 hours, and considered as malnourished and supplied with parenteral nutrition were included in the study. Nutritional supplementation was applied by his/her clinician and they were followed up by hospital nutrition team without interfering the nutrition supplementation.
RESULTS: A total of 605 patients received soybean oil-based (n=408) and olive oil-based (n=197) lipid emulsions. The length of hospital stay was significantly longer in the soybean based oil-PN group than that of olive oil-based PN group (14.2±10.7 and 11.5±8.2 days, respectively; p<0.01). The mortality rates for soybean based oil-PN and olive oil-based PN group were 21.8 % and 22.8 %, respectively. The percent change in NRS-2002 score and body mass index were not different significantly. The percent change in albumin level was 7.0 % and 6.7 %, respectively without significant difference between groups. The percent change in prealbumin level in the soybean oil PN group were 3.4 % and was 15.2 % in olive oil PN group without significant difference.
DISCUSSION AND CONCLUSION: We found similar results between two groups in terms of serum albumin and prealbumin levels and mortality rates. Olive oil-based PN was associated with shorter duration of hospital stay than soybean oil-based PN.

5.Seroprevalence rates of Hepatitis A virus in different age groups in the province of Afyonkarahisar
Zerrin Aşcı, Sema Akgün, Recep Keşli, Neşe Demirtürk
doi: 10.5222/J.GOZTEPETRH.2014.094  Pages 94 - 98
GİRİŞ ve AMAÇ: Bu çalışmada Afyon ilinde farklı yaş gruplarında hepatit A seroprevalansının belirlenmesi amaçlanmıştır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Mayıs 2012-Temmuz 2013 tarihleri arasında, hastanemize farklı yakınmalar nedeni ile başvuran ve elektrokemiluminesans yöntemi ile (Cobas 6000 Analizer, Roche marka kitlerle) Anti HAV IgG testi çalışılan 0-57 yaşları arasındaki hastalar, hepatit A seroprevalansının belirlenmesi amacıyla çalışmaya dâhil edilmiştir.
BULGULAR: On beş aylık sürede, Anti-HAV IgG testi çalışılan toplam 1458 hastanın 1016’sında (% 69.68) pozitiflik saptanmıştır. Olgular; 0-2, 3-4, 5-6, 7-8, 9-10, 11-12, 13-18, 19-29, 30-39 ve 40 yaş üzeri olarak yaşlarına göre gruplandırılmıştır. Bu gruplara ait HAV IgG pozitiflik oranları sırasıyla; % 57.42, % 44.23, % 56.13, % 66,84, % 59.35, % 64.03, % 66.42, % 86.36, % 94.35 ve % 97.79 olarak bulunmuştur.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Bu çalışmada, Afyon ilindeki Anti-HAV seropozitifliği, ne yazık ki özellikle genç yaş gruplarında ülkemiz ortalamasından düşük saptanmamıştır. Fekal oral yolla bulaşan bu hastalığın önlenmesinde aşılama, eğitim, sağlık önlemleri ve çevresel hijyen koşullarının önemi kabul edilmelidir.
INTRODUCTION: The aim of this study was to determine the seroprevalence rates of Hepatitis A virus infection in different age groups in the province of Afyonkarahisar.
METHODS: The patients aged 0-57 years who consulted to our hospital, between May 2012, and July 2013 were included in the study. Anti-HAV Ig G assays performed by using electrochemiluminescence method (Cobas 6000 Analyzer, Roche Diagnostics) in order to determine seroprevalence of hepatitis A virus infection.
RESULTS: In 1016 (69.68 %) out of 1458 patients who were tested for Anti-HAV IgG during a period of 15 months. Anti-HAV IgG seropositivity was found. Rates of seropositivity were detected to be 57.42 %, 44.23 %, 56.13 %, 66.84 %, 59.35 %, 64.03 %, 66.42 %, 86.36 %, 94.35 % and 97.79 %, in age groups of 0-2, 3-4, 5-6, 7-8, 9-10, 11-12, 13-18, 19-29, 30-39 and > 40 years, respectively.
DISCUSSION AND CONCLUSION: Unfortunately, Anti-HAV IgG seropositivity rate in the province of Afyonkarahisar was not lower than the average rate of Turkey, especially in the young age groups. The importance of HAV vaccination, training programs, sanitation and environmental hygiene precautions should be acknowledged in order to reduce seropositivity rate of HAV infection which transmites via fecal-oral route.

6.The short-term effect of general and spinal anaesthesia on newborn in elective cesarean deliveries
Ahmet Kireçci, Hilal Berber, S. Murat Bakacak, Salih Kalay
doi: 10.5222/J.GOZTEPETRH.2014.099  Pages 99 - 103
GİRİŞ ve AMAÇ: Sezaryen doğumlarda yenidoğan açısından anestezi yöntemlerinin birbirlerine üstünlüğünü araştırmak.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Kahramanmaraş Necip Fazıl Şehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğinde, Eylül 2013 tarihlerinde ≥ 37 haftalık tek gebeliği olan, elektif sezaryen uygulanan 156 anne ve yenidoğan kayıtları retrospektif incelendi. Demografik veriler, kan sayımı, cilt insizyonu- bebek çıkış zamanı, yenidoğan Apgar skorları, umblikal kord kan gazı verileri, yenidoğanın yoğun bakım gereksinimi kaydedildi.
BULGULAR: Yüz elli altı olgunun % 25’ine (n: 39) genel anestezi; % 75’ine (n: 117) spinal anestezi uygulandığı görüldü. Demografik veriler, gebelik haftaları, preoperatif hemoglobin değerleri, 1. ve 5. dk. Apgar skoru açısından gruplar arasında fark saptanmadı. İnsizyon-bebek çıkış zamanı genel anestezi grubunda daha kısa bulundu. Genel anestezi grubunda umblikal kord kan gazı pH anlamlı olarak düşük ve pCO2 anlamlı olarak yüksek bulundu. Ancak, pH ve pCO2 değerleri normal sınırlarda olduğu için klinik önemi yoktu. Yirmi dört saat içinde yenidoğan yoğun bakım gereksinimi açısından fark bulunmadı.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Elektif sezaryenlerde spinal anestezi ve genel anestezinin yenidoğan üzerine etkileri bakımından birbirlerine üstünlüğü saptanmamıştır.
INTRODUCTION: Investigating the short term effects of spinal and general anaesthesia on newborn in cesarean birth.
METHODS: Medical records of 156 term parturients at their ≥ 37. gestational weeks scheduled for elective C/S under spinal and general anesthesia in the Clinics of Obstetrics, and Gynecology of Kahramanmaraş Necip Fazıl City Hospital. and their newborns were retrospectively examined. Their emographic data, whole başlamabaşlamaood counts,time interval between skin incision and delivery, Apgar scores, umbilical cord gas analyses, needs for intensive care unit were recorded.
RESULTS: Spinal (n=39; 25 %), and general anesthesia (n=117; 75 %) had been performed for a total of 156 cases. There were no differences between the groups according to the demographic data, preoperative hemoglobin concentrations, gestational weeks, 1 and 5 minute-Apgar scores. Time interval between skin incision and delivery was lower in general anesthesia group. Umbilical cord pH were significiantly lower and umbilical cord PCO2 were significiantly higher in general anesthesia group, but there was no clinical importance because all participants values were in normal range. There was no significant difference between the groups according to the number of newborns necessitating neonatal intensive care unit. No newborns need balloon-valve mask and intubation in each group.
DISCUSSION AND CONCLUSION: For elective cesarean section, spinal and general anesthesia techniques had no superiority of each other in terms of the newborn.

REVIEW
7.Methotrexate and its clinical usages in dermatology
Mukaddes Kavala, Zafer Türkoğlu, Emin Özlü
doi: 10.5222/J.GOZTEPETRH.2014.104  Pages 104 - 110
Metotreksat dermatolojide yaklaşık 40 yıldır birçok inflamatuvar hastalıkta başarıyla kullanılan bir immunsupresif ilaçtır. Folik asid analoğu olarak anti proliferatif etkisi yanında adenosin üzerine etkileriyle anti-inflamatuvar özelliktedir. Bu makalede, metotreksatın farmokinetiği, etki mekanizması, dozaj ve tedavi şemaları eşliğinde değerlendirilerek yan etki profili ile birlikte, izlemde dikkat edeceğimiz hususlar gözden geçirilmiştir. Bu bilgiler ışığında metoreksatın dermatolojik hastalıklardaki klinik kullanımı gelecekte tedavi edilmemiş hastalıklarda umut olması dileğiyle son literatür tabanlı verilerle geniş olarak sunulmuştur.
Methotrexate is an immunsuppressive drug for use in inflammatory diseases by dermatologists, and used successfully for over 40 years for a wide variety of cutaneous diseases. In addition to its antiproliferative properties due to being a folic acid analog, methotrexate has other more recently recognized anti-inflammatory properties related to its effects on adenosine. In this review pharmacokinetics, mode of administration, dosing guidelines, side effect profile, and medication interactions of methotrexate were evaluated, and important points to be considered during monitorization were reviewed. In the light of relevant information clinical usages of methotrexate in dermatological diseases were presented with recent literature data hoping to use this drug as a promising remedy of many untreated diseases in the future.

CASE REPORTS
8.A case of traumatic cornea-scleral perforation after radial keratotomy
Cafer Tanrıverdio, Fatma Akbaş Kocaoğlu, Özlem Tök, Hacı Halil Karabulut, Mehmet Mustafa Onat, Fatma Gül Yılmaz Çınar, Firdevs Örnek
doi: 10.5222/J.GOZTEPETRH.2014.111  Pages 111 - 114
Yirmi dört yaşında erkek hasta, sol gözüne çivi batması nedeniyle kliniğimize başvurdu. Muayenesinde, düzeltilmiş görme keskinliği sağ gözde 10/10, sol gözde 50 santimetreden parmak sayma düzeyindeydi. Biomikroskobik muayenesinde sağ göz korneasında radial keratotomi skarları dışındaki bulguları doğaldı, sol gözde konjonktiva ve korneada ödem vardı. Korneada radial keratotomi skarları mevcuttu. Saat 3’teki radial keratotomi skarından başlayan ve skar boyunca temporal korneaskleral limbusa ilerleyen, limbusu geçerek 2 mm skleraya uzanan kornea-skleral perforasyon hattı vardı. Saat 3’te ön kamarada hemoraji mevcuttu. Lens saydam ve arka segment doğaldı. Hastanın direkt kafa grafisi, orbita tomografisi ve rutin tetkikleri yapıldıktan sonra opere edildi. Kornea-skleral perforasyon yeri 10-0 monoflaman nylon ile sütüre edildi. Postoperatif 2. ayda düzeltilmiş görme keskinliği 10/10 idi.
Kornea perforasyonu daha çok radial keratotomi sırasında olmasına rağmen, radial keratotominin üzerinden kaç yıl geçmiş olursa olsun bu olgular travma ile perforasyon riski taşırlar.
A 24 year-old man admitted to our clinic because of penetration of nail into his left eye. On our examination best corrected visual acuity 10/10 for the right eye and finger count from 50 cm for the left eye were detected. Microscopic examination showed normal findings except scars of radial keratotomy in his right eye. There were conjunctival and corneal edema, scars of corneal radial keratotomy in his left eye. The cornea-scleral perforation at the 3 o’clock meridian extended through the temporal corneoscleral limbus into the sclera. for about 2 mm. There was hemorrhage in anterior chamber at 3 o’clock position. Crystalline lens was intact and posterior segment was normal. Operation was performed on the patient after evaluation of his cranial X-ray, orbital computed tomography and routine laboratory analysis. Corneoscleral perforation was sutured with 10-0 monoflament nylon. Two months later, his best corrected visual acuity was 10/10.
Although corneal perforation generally occur during radial keratotomy, the patients who have radial keratotomy have always risk of perforation due to trauma even after years of operation.

9.A typical case with apert syndrome
Hatip Aydın, Bilge Geçkinli, Ali Karaman
doi: 10.5222/J.GOZTEPETRH.2014.115  Pages 115 - 117
Apert sendromu, akrosefalosindaktili grubu bozukluklardan olup, genellikle sporadik oluşan FGFR2 genindeki değişime bağlı doğumsal bir bozukluktur. Tipik özellikleri akrobrakisefali, kraniosinotosiz, ellerde ve ayaklarda kemik ve/veya kutenöz sindaktiliyle karakterizedir. Akrobrakisefali, bilateral komplet sindaktili ve FGFR2 geninde P253R mutasyonunun olması nedeniyle tipik Apert Sendromu olan olgunun tipik bulgularıyla literatüre katkı amacıyla sunuldu.
Apert syndrome is a disorder of acrocephalosyndactyly group, usually consisting of sporadic congenital disorder due to changes in FGFR2 gene. Typical features of syndrome are characterized with acrobrachycephaly, craniosynostosis, bony and/or cutaneous syndactyly of hands and toes. We presented a case with typical features of Apert Syndrome that has acrobrachycephaly, bilateral complete syndactyly and the P253R mutation in the FGFR2 gene as contribution to the literature.

10.Kartagener syndrome: Case report
Numan Kökten, Lokman Uzun, Soner Kurtgöz, Fatih Mehmet Hanege
doi: 10.5222/J.GOZTEPETRH.2014.118  Pages 118 - 120
Kartagener sendromu; sinüzit, bronşektazi ve situs inversus triadı ile seyreden, otozomal resesif kalıtım gösteren, ender görülen bir klinik tablodur. İmmotil silia sendromu olarak da adlandırılır. Primer siliyer diskinezi sendromlarının % 50’sini oluşturur.
Bu makalede 23 yaşında, kronik sinuzit ve nazal polipozis kliniği ile bize başvuran situs inversus ve bronşektazisi de bulunan bir kartagener sendromlu olgu sunduk. Klinik ve radyolojik bulgular literatür eşliğinde sunulmuştur. Bu ender görülen hastalıkta tanının doğru konulması komplikasyonların önlenmesinde ve tedavinin zamanında uygulanmasında önemlidir
Kartagener syndrome is a rare clinical entity inherited as an autosomal recessive trait and characterized by the triad of the sinusitis, bronchiectasis and situs inversus. It is also called immotile cilia syndrome. Fifty percent of individuals with primary ciliary dyskinesia have Kartagener syndrome.
We present a case of 23 year old boy with chronic sinusitis, nasal polyposis, situs inversus and bronchiectasis. Clinical and radiological findings of Kartagener’s syndrome were presented with a literature review. The correct diagnosis of this rare disorder is important, as many of the complications can be prevented if timely management is instituted.

11.Langerhans cell histiocytosis involving temporal bone: A case report
Meral Günaldı, Berna Bozkurt Duman, Çiğdem Usul Afşar, Ömür Günaldı, Berksoy Şahin
doi: 10.5222/J.GOZTEPETRH.2014.121  Pages 121 - 123
Giriş: Langerhans hücreli histiositoz, langerhans tipi histiositlerin iyi huylu proliferatif bir hastalığıdır. Histiositoz X grubu hastalıkların lokalize şeklidir. Hastaların % 90’ı 5 ile 15 yaş arasındadır.
Olgu Sunumu: Yirmi dokuz yaşında erkek hasta, başının sağ tarafında ağrı ve aynı bölgede küçük cilt altı şişlik yakınmaları ile beyin cerrahi polikliniğine başvurmuş. Sağ temporoparietal kemikte saptanan kitle, total çıkarılmış. Patolojisi histiositoz “X” olarak rapor edilen hasta, onkolojiye yönlendirilmiş.
Sonuç: Direkt grafide osteolitik kemik lezyonu görülen genç hastalarda, langerhans hücreli histiositoz ayırıcı tanıda düşünülmeli ve ileri inceleme yapılmalıdır. Genellikle cerrahi eksizyon yeterlidir. Uygun tedavi hastanın prognozu açısından önemli bir faktördür. Bu nedenle, lezyonun yerleşimi ve klinik olarak alt tipinin doğru belirlenmesi, tedavi yaklaşımının doğru planlanmasında çok önemlidir.
Objective: Langerhans cell histiocytosis is a benign proliferative disease of langerhans type histiocytes. This type is the localized form of histiocytosis X group diseases. Ninety percent of patients are between 5 and 15 years of age.
Case Presentation: A 29-year-old male patient consulted to neurosurgery clinic with symptoms of headache and swelling under skin of the right side of his head. The mass, which was detected in the right temporoparietal bone was excised totaly The patient, whose histopathology was reported as histiocytosis X was referred to medical oncology clinic.
Conclussion: Langerhans-cell histiocytosis should be considered in the differential diagnosis of young patients, whose rontgenograms demonstrated osteolytic bone lessions, and advanced examinations should be performed.. Usually, surgical excision suffices. Appropriate therapy is important factor for the patient’s prognosis. Therefore localisation of the lesion, and identification of its subtype is very important for accurate planning of therapy approach.

12.Eagle’s syndrome case report: A review of the literature
Gülin Ergun, Neslihan Yaprak, Hasan Ümit Özçağlar
doi: 10.5222/J.GOZTEPETRH.2014.124  Pages 124 - 128
Eagle sendromu stiloid ligamanın kalsifikasyonu veya stiloid proçes elongasyonuna bağlı oluşur. Yineleyen boğaz ağrısı, boğazda yabancı cisim hissi, disfaji ve aynı tarafa yansıyan kulak ağrısı gibi yakınmalar oluşturur. İlk olarak 1937 yılında WW Eagle tarafından tanımlanmıştır. Eagle sendromunun toplumdaki insidan % 4 olarak belirtilmiş ve bunlarında % 4’ünün semptomatik olduğu rapor edilmiştir. Eagle sendromunun primer tedavisi cerrahidir. Stiloid proses intraoral veya eksternal yaklaşımla kısaltılır. Kliniğimizde intraoral yaklaşım ile opere ettiğimiz 42 yaşındaki kadın hasta literatür bilgisi ışığında sunulmuştur.
Eagle’s syndrome occurs related to an elongated styloid process or calcified stylohyoid ligament. Major symptoms are recurrent throat pain, foreign body sensation in the throat, dysphagia, otalgia, and facial pain. Watt Eagle described it for the first time in 1937. The incidence of elongated styloid process in the population has been reported to be 4 %, and 4 % of them present with clinical symptoms. The treatment of Eagle’s syndrome is primarily surgical. The styloid process can be shortened through an intraoral or external approach. We present a 42 year- old woman with elongated styloid process operated in pour clinic in the light of the current literature.

13.Management of vaginal stenosis during pregnancy: Case report
Şenol Şentürk, Gülşah Balık, Mehmet Kağıtcı, Işık Üstüner, Ülkü Mete Ural, E. Seda Güvendağ Güven
doi: 10.5222/J.GOZTEPETRH.2014.129  Pages 129 - 132
Edinsel vajinal darlık ender görülen bir klinik durumdur. Bu çalışmada gebe bir kadında, geçirilmiş sezaryen operasyonunda vajinal sütürasyon yapılmasına bağlı gelişmiş vajinal darlık olgusunun yönetiminin sunulmasını amaçladık.
Yirmi beş yaşında, gravida 2, parite 1, 33 hafta gebeliği olan hasta hafif preeklampsi ve intrauterin gelişme geriliği nedeniyle kliniğimize sevk edildi. Vajinal muayenede vajinanın üst 1/3’lik kısmının yalnızca 1 mm bir açıklık olacak şekilde kapalı olduğu ve serviksin izlenemediği tespit edildi. Hastanın tıbbi kayıtlarında bir önceki sezaryen operasyonu sırasında gelişen vajinal yırtığın primer sütürasyonla tamir edildiği görüldü. Otuz dört gebelik haftasında fetal distres gelişen hasta sezaryene alındı. Fetusun doğurtulmasının ardından antegrad manuel eksplorasyonla serviks ve vajen üst kısmı izlendi. Aynı anda 6 numara dilatator retrograd olarak vagenden geçirildi ve vajinal darlık genişletildi. Doğumdan sonra vajinal akıntıda bir sorun izlenmedi. Postoperatif üçüncü ayda hastaya ofis histereskopi yapıldı ve vajinal darlık bölgesi düzeltildi.
Sezaryen operasyonu sırasında gelişen vajinal yırtıkların primer sütürasyonu vajinal darlık gelişmesine neden olabilir. Eğer vajinal darlığın tanısı gebelik sırasında konursa darlığın genişletilmesi sezaryen sırasında yapılmalı ve künt yöntemler tercih edilmelidir. Daha agresif tedavi metodların seçimi hastanın semptomları ve beklentileri göz önüne alınarak yapılmalıdır.
Acquired vaginal stricture is a rare clinical entity. In this study, we aimed to present the management of acquired vaginal stenosis in a pregnant woman which had developed due to vaginal suturing performed during previous cesarean section.
A 25-year-old, 33 weeks pregnant woman gravida 2, para 1, referred to our clinic because of intrauterine growth retardation and mild preeclampsia. On vaginal examination, it was detected that the upper thırd of the vagina was closed with only a 1 mm hole at the vaginal dome. The cervix could not be seen. Her previous medical records revealed that vaginal tear developed during the previous cesarean section had been closed with primary suturing. When fetal distress developed in the 34th week, a cesarean section was carried out. At the same session, following delivery, antegrade manual exploration of the cervical canal was performed and upper portion of the vaginal canal was observed. At the same time, a 6 F stylet dilator was advanced retrogradely through the vaginal route, and the vaginal stricture was dilated. No interference with vaginal post-delivery flow was noted. In the third postoperative month an office hysteroscopy was performed and the vaginal stenosis was corrected.
Primary suturing of vaginal laceration at the time of cesarean section may cause vaginal stenosis. If the diagnosis of the vaginal stenosis is made during pregnancy, dilatation of vaginal stenosis should be done at the time of cesarean section and blunt techniques should be chosen. The symptoms and the expectations of the patients should be considered before selecting more aggressive treatment options.

14.Traumatic hip dislocation in five years old child without asetabulum and femoral neck fracture: Case presentation
Fatih Türkmensoy, İsmail Türkmen, Bahattin Kemah, Samet Erinç, Mehmet Akif Akçal
doi: 10.5222/J.GOZTEPETRH.2014.133  Pages 133 - 136
Çocuklarda travmatik kalça çıkığı oldukça ender, yetişkin yaş grubuyla kıyaslandığında daha düşük enerjili travmalarla oluşmaktadır. Kartilaj esnekliği ve ligaman gevşekliği bu çıkıkların ortaya çıkmasına zemin sağlamaktadır. Çıkıktan sonraki ilk 24 saat içerisinde redüksiyonun sağlanması bu yaralanmalarda çok önemlidir. Bu süreyi aşan olgularda ilerleyici ve geri dönüşü olmayan femur başı avasküler nekrozu, prematür epizyal füzyon gibi komplikasyonların oranı artmaktadır.
Relatively rare traumatic hip dislocations could occur with low- energy trauma in children when compared with adults. Pliable cartilages and extensively flexible ligaments predispose to the emergence of this condition. After traumatic hip dislocations, reduction of hip joint immediately especially within 24 hours is extremely important. Progressive and irreversible complications including avascular necrosis of the femoral head, premature epiphyseal fusion are more frequently seen if reduction of hip joint is delayed for more than 24 hours.

15.Giant ovarian cyst causing an acute abdomen
Bülent Koca
doi: 10.5222/J.GOZTEPETRH.2014.137  Pages 137 - 139
Over kisti kadınlarda sıklıkla görülmesine karşın dev over kistleri çok ender görülmektedir. Bu olgu sunumunda 84 yaşında akut batın bulgularıyla kliniğimize başvuran kadın hastayı sunduk. Hastadaki kistin mezenter kisti olduğu düşünülerek kliniğimizde ameliyat edilmiştir. Olgumuz eşliğinde dev over kistlerinin özelliklerini, tanı ve tedavi yöntemlerini ortaya koymaya çalıştık.
Though ovarian cysts are frequently seen in women, giant ovarian cysts are extremely referans aralığıe. We have reported a 84 year-old female patient who had presented to our clinic with symptoms of acute abdomen. We though that the patient has got mesenteric cysts and operated in our clinic. We have tried to present characteristics of giant over cysts, their diagnosis and treatment.

16.Atypical form of Mc Ardle’s disease: Case report
Özlem Bizpınar Munis, Mehmet Fevzi Öztekin, Nilüfer Erdoğmuş İnce, Fatma Efendizade
doi: 10.5222/J.GOZTEPETRH.2014.140  Pages 140 - 142
Mc Ardle’s hastalığı ender görülen, çocukluk çağında başlayan, egzersiz intoleransı ile karakterize otozomal resesif, metabolik bir hastalıktır. Tipik olarak; egzersizi izleyen miyalji, kramplar, yüksek kreatin kinaz düzeyleri ve ‘ikinci dalga fenomeni’ ile ortaya çıkar. İskemik önkol egzersiz testi glikojenolizis eksikliğini ortaya çıkarır. Hastalık fenotipik olarak klinik farklılıklar gösterir. Klasik bulgularla seyreden tipler dışında atipik formlar da tanımlanmıştır. Biz de burada kronik yorgunluk gibi subjektif yakınmalarla seyreden atipik bir Mc Ardle olgusı sunduk.
As an uncommon autosomal recessive metabolic disorder, Mc Ardle’s disease is characterized by exercise intolerance with its onset in childhood. Disease typically presents with myalgia, cramps, elevated creatine kinase levels following exercise and ‘Second Wind Phenomenon’. Ischemic forearm exercise test reveals a state of deficient glycogenolysis. The disease phenotypically exhibits clinical heterogeneity. There are atypical forms of Mc Ardle’s disease as well as classical forms. We report an atypical case of Mc Ardle’s disease in which fatigability was the only subjective complaint.

17.Bilateral bifid mandibular condyle: An incidentally detected rare case
Aydın Bora, Zülküf Akdemir, Alpaslan Yavuz, Özkan Ünal
doi: 10.5222/J.GOZTEPETRH.2014.143  Pages 143 - 145
Bifid mandibuler kondil (BMK) oldukça alışılmamış bir durumdur ve sıklıkla panoramik radyografilerde insidental teşhis edilir. Etiyolojisi ve patogenezi bilinmemekle beraber, en sık kabul edilen teori travmaya sekoneder olduğudur. Sunulan olgu trafik kazası sonrası bilgisayarlı tomografi incelemeleri boyunca insidental teşhis konulan bilateral bifid mandibuler kondilli 40 yaşında erkek hastaya aittir.
The bifid mandibular condyle is a rather uncommon case and it is often diagnosed incidentally with panoramic radiographs. Its etiology and pathogenesis is unknown, but the most commonly accepted theory is that it occurs secondary to trauma. The present case is a 40-year- old male patient with bilateral bifid mandibular condyle, which was diagnosed incidentally during a computed tomographic examination after a traffic accident.

18.Osteopoikilosis: A case report
Feyza Ünlü Özkan, Fatma Nur Soylu Boy, Aslıhan Taraktaş, Pınar Akpınar, Duygu Geler Külcü, Burcu Anıl, İlknur Aktaş
doi: 10.5222/J.GOZTEPETRH.2014.146  Pages 146 - 148
Osteopoikilozis ender bir osteosklerotik kemik displazisidir. Genellikle asemptomatik bir hastalıktır ve teşhis rastlantıen iskelet sistemi radyografilerinde görülen çok sayıda, küçük, sınırları belirgin, ovoid ya da yuvarlak şekilli sklerotik alanların görülmesi ile konulur. Radyolojik görünüm metastatik kemik lezyonlarını andırabilir. Bu makalede bel ağrısı yakınmaiyle başvuran ve radyolojik incelemelerinde tipik osteopoikilozis tutulumu saptanan bir olgu sunulmuş ve literatür eşliğinde tartışılmıştır.
Osteopoikilosis is an uncommon osteosclerotic bone dysplasia. Usually, it is an asymptomatic disease and the diagnosis is made incidentally by imaging techniques which show multiple, small, well defined, ovoid or circular sclerotic lesions. Herein we report a case presenting with low back pain whose radiologic investigation revealed typical osteopoikilotic lesions and discuss the case in the light of the literature findings.




 

  © 2024 MEDJ