Home | Contact
     ISSN 2149-2042
     e-ISSN 2149-4606
 
 
 
Volume : 39 Issue : 1 Year : 2024



Current Issue Archive Popular Articles Ahead of Print




Index























Membership




Applications


 
Medeniyet Med J: 30 (3)
Volume: 30  Issue: 3 - 2015
Hide Abstracts | << Back
ORIGINAL ARTICLE
1.Frequency of coagulation test results being in the therapeutic range in patients using warfarin treatment
Engin Erdemoğlu, Mehmet Uzunlulu, Aytekin Oğuz, Osman Köstek, Özge Telci Çaklılı
doi: 10.5222/MMJ.2015.105  Pages 105 - 109
Amaç: Terapötik aralıkta olma zamanı (Time in therapeutic range-TTR), warfarin kullanan hastalarda antikoagülan tedavi etkinliğinin değerlendirilmesinde kullanılan bir yöntemdir. Bu çalışmanın amacı warfarin tedavisi altındaki hastaların ne kadarının TTR ile belirlenen terapötik aralıkta bulunduğunu belirlemek ve yaş, cinsiyet ve warfarin endikasyonlarına göre TTR değerlerinin farklılık gösterip göstermediğini araştırmaktı.
Metod: Çalışmaya İstanbul Medeniyet Üniversitesi Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları ve Kardiyoloji polikliniklerinde takip edilmekte olan, herhangi bir nedenle warfarin tedavisi alan ve en az 4 INR ölçümü bulunan 18 yaş ve üzeri toplam 155 hasta (63 erkek, 92 kadın, yaş ortalaması: 68±12) retrospektif olarak alındı. Tüm olguların Rosendaal yöntemi ile TTR değerleri hesaplandı. TTR değerlerinin >% 60 bulunması hastaların hedeflenen warfarin terapötik aralığında olması olarak kabul edildi. TTR değerleri cinsiyete, yaş gruplarına göre (≥60 ve <60) ve warfarin endikasyonlarına göre karşılaştırıldı.
Bulgular: Olguların %77.4’ü atrial fibrillasyon, %13.5’i serebrovasküler hastalık, %5.8’i kalp kapak replasmanı ve %3.3’ü derin ven trombozu nedeniyle warfarin kullanmaktaydı. Tüm hastalarda ortalama TTR değeri %57.2±22.5 (kadınlarda %58.86±22.10, erkeklerde %56.06±22.78, p=0.44) bulundu. TTR >%60 olan hasta sıklığı %45.8, INR değeri terapötik aralıkta bulunan hasta sıklığı %51.7 idi. TTR değerleri cinsiyete, yaş gruplarına ve warfarin endikasyonlarına göre anlamlı farklılık göstermedi.
Sonuç: Warfarin tedavisi altındaki hastaların yarısından fazlasında koagülasyon testlerinin terapötik aralıkta bulunmadığı görüldü. TTR değerlerinin düşük bulunmasında warfarin ile etkileşen durum ve tedavilerin, sosyoekonomik ve sosyokültürel özelliklerin ve warfarin kullanımı hakkında hastaların yetersiz bilgilendirilmelerinin rolü olabileceği düşünülmektedir.
Aim: Time in therapeutic range (TTR) is a method used to assess the efficacy of anticoagulant treatment in patients using warfarin. Aim of this study was to determine the rate of patients in TTR who are under warfarin treatment and to determine whether there is a difference in TTR according to age, gender and the indications of warfarin use.
Methods: A total of 155 patients (63 male, 92 female, mean age: 68±12) under warfarin treatment for any reason and with at least 4 INR measurements were recruited retrospectively from Istanbul Medeniyet University Goztepe Training and Research Hospital both Cardiology and Internal Medicine Clinics. TTR levels of each patient were calculated with Rosendaal method. A TTR level above 60% was considered as warfarin being in therapeutic range. TTR levels were compared to age groups (≥60 and <60), gender and indications of warfarin use.
Results: Indications of warfarin use were as follows: 77.4% atrial fibrillation, 13.5% cerebrovascular disease, 5.8% valve replacement, 3.3% deep vein thrombosis. In all patients mean TTR level was 57.2±22.5% (58.86±22.10% female and 56.06±22.78% male, p=0.44). The rate of patients with a TTR value higher than 60% was 45.8% and rate of patients with INR value within range was 51.7%. There was no significant difference in TTR values according to gender, age groups and warfarin indications.
Conclusion: More than half of the patients using warfarin were not in therapeutic range. Drug interactions, socioeconomial and sociocultural characteristics and inadequate informing of patients may have a role in these results.

2.What To Do for the Exposed End of a K-Wire?
Oğuz Kayıran, Ahmet Duran Kara
doi: 10.5222/MMJ.2015.110  Pages 110 - 113
K-teli çoğunlukla kemik fiksasyonu için kullanılmakta ancak serbest ucundan korunmak problemli olabilmektedir. Korunma amacıyla birçok metod kullanılmaktadır. Her ne kadar çoğunluğu pratik teknikler olarak görülmekteyse de tanımsal açıklamaları bulunmamaktadır. Bu yazı, çeşitli teknikleri ortaya koymakta ve açıklama getirmektedir. Bu amaçla, bükme, teypleme, kan tüpü başlığı, kelebek iğneleri, soketler ve kauçuk contalar kullanılmıştır. Hastaların konfor skorları değerlendirilmiştir. Teypleme en konforlu metod olarak görülmüştür.
K-wire is mostly used for bone fixation, but the protection from the exposed end of the wire may be problematic. Numerous methods have been proposed for the protection of the free end of k-wire. Although most of them seem practical, they have not been completely described, ever. This note reveals simple and easy methods for the management of the free end of a k-wire by prescribing various ways. For this purpose, bending, taping, blood sampling tube caps, butterfly needles, needle hubs and rubber gaskets were used for the exposed end of the k-wires. The patients’ comfort scores were assessed. Taping was accepted as the most comfortable method to secure the wire end.

3.Sleep in children with cerebral palsy
Erkan Mesci, Afitap İçağasıoğlu, Yasemin Yumuşakhuylu, Nilgün Mesci, Sadiye Murat
doi: 10.5222/MMJ.2015.114  Pages 114 - 120
Serebral palsi (SP) beraberinde sıklıkla uyku bozuklukları görülen bir nörolojik tablodur. Buna rağmen, SP’li çocuklarda uyku bozukluklarının nedenleri, motor kapasite ve hastalık şiddeti ile ilişkisi tam olarak bilinmemektedir. Bu çalışmada, serebral palsili çocuklarda uyku sorunlarının hastalık şiddeti, motor kapasite gibi faktörlerle ilişkisini ve yaşam kalitesi üzerine etkilerini araştırmayı amaçladık. Çalışmaya yaşları 4-14 yıl aralığında olan 76 SP’li çocuk alındı. Hastaların Kaba Motor Fonksiyon Ölçeği-88 (KMFÖ) ile motor fonksiyonel kapasiteleri, Çocuklar İçin Yaşam Kalitesi Ölçeği (ÇİYKÖ) ile yaşam kaliteleri, Çocuklarda Uyku Ölçeği (ÇUÖ) ile uyku sorunları değerlendirildi. Hastaların kaba motor sınıflamaları Kaba Motor Fonksiyon Sınıflama Sistemi (KMFSS) ile yapıldı. KMFSS 1 ve 2 olanlar hafif, 3 olanlar orta, 4-5 olanlar ise ağır SP olarak kabul edildi. ÇUÖ skorlarının hafif SP grubunda orta ve ağır SP gruplarına göre düşük olduğu görüldü (sırasıyla p=0,005, p=0,000). ÇUÖ skorlarının ÇİYKÖ ve KMFÖ skorları ile negatif ilişkili olduğu saptandı (tüm p’ler<0,001). Ağır motor disabilitesi olanlar başta olmak üzere, SP’li çocuklarda tedavi stratejileri belirlenirken, ciddi yaşam kalitesi kayıplarına yol açan uyku bozuklukları göz ardı edilmemelidir.
Cerebral palsy (CP) is a neurological disorder that is frequently associated with sleep disorders. Despite this, causes of sleep disorders among children with CP and the association of sleep disorders with motor capacity and severity of disease have not been fully elucidated. In the current study, we aimed to explore the association of sleep problems with factors including disease severity and motor capacity and the effects of sleep impairment on quality of life of children with CP. For this study, we enrolled 76 children with SP with an age range of 4-14 years. For all patients, the Gross Motor Function Scale (GMFS)-88 was used to evaluate functional motor capacity, the Pediatric Quality of Life Inventory (PedsQL) to assess the quality of life and the Pediatric Sleep Questionnaire (PSQ) to assess sleep problems. Classification of gross motor functions of the patients was performed using the Gross Motor Function Classification System (GMFSC). GMFSC Level 1 and 2 patients were considered as mild, Level 3 patients as moderate and Level 4 and 5 patients as having severe CP. PSQ scores were found to be lower in the mild CP group compared with those in moderate and severe CP groups (p=0.005 and p=0.000, respectively). PSQ scores were negatively correlated with PedsQL and GMFS scores (for all p<0.001). Given the substantial loss of quality of life caused by sleep disorders, sleep problems should be taken into account when establishing treatment strategies for children with CP, particularly for those with severe motor disabilities.

4.The evaluation of endometrial sampling results: A tertiary centre experience
Hatice Yılmaz Doğru, Asker Zeki Özsoy, Çiğdem Kunt İşgüder, Akgül Arıcı, Bülent Çakmak, İlhan Bahri Delibaş, Selim Gülücü
doi: 10.5222/MMJ.2015.121  Pages 121 - 126
Bu çalışmadaki amacımız çeşitli nedenler ile yapılan endometrial örnekleme işleminin; endikasyonları ve histopatolojik tanıları arasındaki ilişkiyi güncel literatür eşliğinde değerlendirmektir. Bu çalışmada Ocak 2012 ve Mayıs 2015 tarhleri arasında kliniğimizde çeşitli nedenler ile endometrial biyopsi yapılan 799 olgunun dosyalarından retrospektif olarak elde edilen veriler değerlendirildi. Endometrial biyopsi için en sık endikasyon menometroraji olup %56,6 oranında tespit edildi. Tüm hasta popülasyonunda %1,9 endometrium kanseri tespit edildi. Endometrium kanseri için en riskli grup postmenopozal kanama yakınması olan gruptu (%8,1). Myoma uteri ve benign nedenlerden dolayı histerektomi planlanan hastalarda operasyon öncesi yapılan endometrial biyopsilerde premalign ya da malign histopatolojik tanıya rastlanmadı. Sonuç olarak, özellikle postmenopozal kanama şikayeti olan hastalar endometrium kanseri için yüksek bir risk içerdiklerinden dolayı endometriumun histopatolojik açıdan değerlendirilmesi gerekir. Myoma uteri ya da diğer benign nedenlerden dolayı histerektomi yapılan olgularda da premalign ve malign lezyonlar görülebileceğinden dolayı bu hastalara operasyon öncesi, risk faktörleri de göz önüne alınarak endometrial değerlendirme yapılabilir.
In this study, we aimed to assess the relation between indications and histopathological diagnosis of the endometrial sampling interventions due to various reasons under the knowledge of current literature. The data obtained from the records of 799 cases performed endometrial biopsy due to various causes between January 2012 and May 2015 are evaluated in this retrospective study. The most frequent indication of endometrial biopsy was found as menometrorrhagia with a rate of %56,6. The endometrium cancer was found as %1.9 in all patient population. Patients with the complain of postmenopausal bleeding (%8,1) showed the highest risk for endometrium cancer. No histopathological diagnosis was found in endometrial biopsy materials performed before operation whose planned to undergo hysterectomy for myoma uteri and benign causes. In conclusion, patients particularly with the complain of postmenopausal bleeding caused by holding the highest risk for endometrium cancer require histopathological endometrial assessment. Preoperative endometrial assessment considering with the risk factors can be performed to the patients underwent hysterectomy within myoma uteri or benign reasons for the possible occurrence of premalign or malign lesions.

REVIEW
5.Prismotherapy in opthalmology
Hüseyin Bayramlar, Remzi Karadağ, Özgür Çakıcı, Mahnur Bayramlar
doi: 10.5222/MMJ.2015.127  Pages 127 - 133
Prizmalar optik özellikleri sayesinde görme eksenlerini düzelterek çift görmeyi ortadan kaldırırlar. Genelde tam bir şifa sağlayamazlarsa da, çift görme ve anormal baş pozisyonu gibi, hastaları çok rahatsız eden semptomların giderilmesini sıklıkla sağlarlar. Son zamanlarda oblik periferik prizmaların homonim hemianopili bireylerde, araba sürme gibi aktivitelerde kör alanların bir miktar görünür hâle gelmesine yardımcı oldukları gösterilmiştir. Prizmalar ayrıca retinitis pigmentoza gibi hastalıklar nedeniyle görme alanı daralmış olan bireylerde görme alanını bir miktar genişletmek için kullanılabilir. Bu makalede prizma tedavisi, endikasyon ve kontrendikasyonları derlenmeye çalışılmıştır.
Thanks to their optical peculiarities, prisms could be used to correct diplopia by realigning the visual axis. Though they can not generally achieve a cure, the prisms often correct the symptoms such as diplopia and abnormal head posture which can be very disturbing for patients. Recently, it has been shown that oblique peripheral prisms improved responses of people with homonymous hemianopia to blind spot hazards when driving. Prisms may also be used to expand visual field in the patients with tubular vision due to retinitis pigmentosa etc. In this paper, we reviewed the prismotherapy, its indications and contraindications.

CASE REPORTS
6.Unpredictable presentation of necrotising fasciitis of the hand
Oğuz Kayıran, Barış Kadıoğlu
doi: 10.5222/MMJ.2015.134  Pages 134 - 136
Nekrotizan fasiit yıkıcı sonuçlanabilmektedir. Morbiditenin azaltılması için tanı konulduğu anda acil müdahale planlanmalıdır.
Yirmi beş yaşında erkek hasta, sol elinin üzerine nekrotizan fasiit ile başvurdu. Hiç öncül travması veya enfeksiyon varlığı olmayan hastanın öyküsünde herhangi bir sebep de bulunmamaktaydı.
Seri debridmanlar sonrası kapama kasık flebi ile sağlandı. Rehabilitasyon programı dikişler alındıktan hemen sonra başlatıldı. Minimum ekstansiyon kısıtlığı ile elde tam sağkalım elde edildi.
Nekrotizan fasit, çok atipik klinik ile karşımıza çıkabilmektedir ancak tamamen sağlıklı hastalarda da olasılığı akılda tutulmalıdır.
Background: Necrotizing fasciitis can result with devastating consequences. Once diagnosed, an immediate action is needed to provide an outcome with minimum morbidities.
Methods: Here, a 25 years-old male patient is presented with the involvement of necrotizing fasciitis on his left hand. He had no antecedent trauma or infection, and his medical history did not show any reason.
Results: Serial debridements were carried out. The closure was established with groin flap successfully. Rehabilitation program was initiated immediately after the suture removal. Complete survival of the hand with minimum extension lag was achieved.
Conclusions: To us, the practitioners should be aware of the possibility of necrotizing fasciitis even in completely healthy patients with very atypical presentations.

7.Congenital cystic adenomatoid malformation case diagnosed in the first six months of life and application of HFOV in respiratory failure due to pneumothorax
Seher Erdoğan, Arzu Oto, Mehmet Boşnak
doi: 10.5222/MMJ.2015.137  Pages 137 - 142
Hastanemiz Pediatri Servisinde pnömotoraks nedeniyle izlenen ve göğüs tüpü revizyonu sırasında konvülziyon geçiren hasta, solunum yetmezliği nedeniyle entübe edilerek Çocuk Yoğun Bakım Ünitesine transfer edildi. Hasta mekanik ventilatörde SIMV-PS (basınç destekli senkronize aralıklı zorunlu ventilasyon) modunda solutuldu. Bakılan kontrol kan gazında pH: 7,01 ve pCO2: 115 mmHg olması nedeniyle hasta mekanik ventilatörden ayrıldı ve yüksek frekans ossilasyon ventilasyon uygulaması başlatıldı. Kan gazı takiplerinde respiratuvar asidozun düzeldiği ve oksijenasyon indeksinin azaldığı görüldü. Yedinci günde konvansiyonel mekanik ventilasyona geçildi. Tanısal amaçlı akciğer wedge rezeksiyon yapıldı, patolojik incelemede kistik adenomatoid malformasyon tanısı kondu. Yatışının 26. gününde kademeli olarak ventilatörden ayrıldı, ekstübe edildi. Göğüs tüpü çekilen ve vital bulguları stabil seyreden hasta pediatri servisine devredildi
Patient who had pneumothorax and suffered convulsion during chest tube revision was intubated due to respiratory failure and transferred from the service of the department of Children’s Health, and Diseases to its intensive care unit. The patient was ventilated in SIMV-PS (synchronized intermittent mandatory ventilation-pressure support) mode by mechanical ventilator. Control blood gas pH and pCO2 values were 7.01 and 115 mmHg, respectively. Then, the patient was weaned from mechanical ventilation and high-frequency oscilatory ventilation application was started. Respiratory acidosis improved and the oxygenation index decreased during blood gas monitoring. On the 7th day, patient was connected to conventional mechanical ventilation. Pulmonary wedge resection was performed for diagnostic purposes. Cystic adenomatoid malformation was diagnosed histopatologically. Patient was gradually separated from the ventilator on the 26th day of hospitalization. Chest tube was withdrawn and the patient was transferred to the ward of the department of pediatrics.

8.Inflammatory rectal polyp with osseous metaplasia
Ebru Zemheri, Mehtap Toprak, Pınar Engin Zerk, Şeyma Özkanlı, Murat Mutus
doi: 10.5222/MMJ.2015.143  Pages 143 - 146
Ender bir olgu olan “inflamatuvar rektal polipte osseöz metaplazi”
sunumu. Dokuz yaşında erkek hasta 6 aydır ara ara olan yaklaşık
15 kez yineleyen rektal kanama yakınmasıyla başvurdu. Rektal
duvardan 8 mm çapta polip eksize edildi. Histolojik olarak, akut
ve kronik inflamasyon ve granülasyon dokusunda oluşan stromada
dağınık uzamış, genişlemiş, müsinle dolu kolonik glandlar
görüldü. Stromada küçük bir odakta normal kolonik mukoza ile
çevrili yeni kemik oluşumu dikkati çekti. Oldukça ender görülen
rektal inflamatuvar polipte metaplastik kemik oluşumu olgusu
literatür bilgileri ile sunuldu.
To present a rare case of osseous metaplasia in an inflammatory
rectal polyp. A 9-year-old boy admitted to the clinic with
a 6 month history of intermittent rectal bleeding that occurred
approximately 15 times. An 8 mm polyp in diameter was totally
excised from rectal wall. Histologically, elongated, dilated, mucin
filled colonic glands were scattered within stroma which was
composed of both acute and chronic inflammatory and granulation
tissue. In the stroma there was a small focus of new bone
formation, which was covered with intact colonic mucosa. We
presented an extremely rare case report of a metaplastic bone
formation in a rectal inflammatory polyp.




 

  © 2024 MEDJ